Jelita naturalne wykorzystywane są do produkcji różnorodnych kiełbas. Są podstawą do przyrządzenia naturalnych wyrobów, gdyż są jadalne i neutralne dla organizmu człowieka, a przy tym w znakomity sposób konserwują smak i zapach mięsa. Tradycja wyrabiania kiełbasy w jelitach jest najstarszą, naturalną formą produkcji od tysięcy lat. Dzięki różnym kalibrom i rozmiarom mamy możliwość stworzenia wyjątkowego produktu.
W naszej ofercie posiadamy cztery rodzaje osłonek:
- celulozowe
- kolagenowe
- poliamidowe
- białkowe
Te osłonki maja wiele zalet, których nie posiadają jelita naturalne. Jedną z najważniejszych jest ich przydatność do spożycia oraz przedłużenie trwałości wyrobów. Mogą one mieć kolorowe nadruki oraz różne kształty.
Siatka wędliniarska to wyjątkowa i nadająca charakteru oprawa wędlin. Siatkę wykorzystuje się do pakowania surowych, gotowanych, wędzonych i pieczonych wędlin, a także serów. Wykonane są z elastycznego, wzmocnionego sznurka.
To właśnie one decydują o ostatecznym smaku wyrobów, ich kombinacje są kluczem do smaku. Przyprawy to suszone nasiona, owoce, korzeń, kwiat lub liście stosowane przede wszystkim do aromatyzowania, barwienia lub konserwowania żywności.
Dodatki i barwniki są odpowiedzialne za wszystkie parametry produktów gotowych między innymi za ich smak, zapach, kruchość czy barwę.
- ZRĘBKI WĘDZARNICZE bukowo-olchowe, w 100% naturalne są pozyskiwane z ekologicznych obszarów leśnych. Wykorzystywane w procesie wędzenia zapewniają wyrobom aromatyczny zapach i wyjątkowy smak.
- NICI WĘDLINIARSKIE zawierające przędzę polipropylenową, lnianą, bawełnianą lub wiskozową przeznaczone są do wiązania gotowych produktów, przewiązywania odcinków jelit lub zawiązywania końcówek.
- SZPILKI WĘDZARNICZE przede wszystkim wykorzystywane są do zamykania farszu w jelitach.
Szpilki cięte
Zrębki wędzarnicze
Od ponad 20 lat dostarczamy Państwu produkty, które w większości są pozyskiwane bezpośrednio od producentów i polskich rolników jak również importowane z innych kontynentów. Konsekwentnie staramy się zapewnić optymalną jakość przez najwyższe standardy przy jednoczesnym przestrzeganiu ścisłych pomiarów bezpieczeństwa. Z tego względu korzystamy z Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP).
28-400 Pińczów
Wola Zagojska Dolna 15
Tel. 41 357 17 45
e-mail: biuro @ susz-pol.pl